ОУ "Димчо Дебелянов" - Снягово
Основно училище за ученици от 1 до 7 клас
Основни меню

Проект Училищен плод

Основна цел на програмата “Училищен плод” е създаването на трайни навици у децата и подрастващите за здравословно хранене чрез увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци – заяви за Радио България Слави Кралев, началник на отдел “мерки за пазарно подпомагане” в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, което е координатор на програмата.

"Това е инвестиция в здравето на децата, която ще се възвърне, когато те пораснат. По този начин се предотвратяват редица хронични заболявания, които в България са доста широко разпространени. Тази схема няма за цел да нахрани децата. Тя се опитва да предизвика интереса на подрастващите, а косвено и на техните родители към по-голяма употреба на плодове и зеленчуци в ежедневното хранене – не само в училище, а и вкъщи.”


Програмата има и своята образователна страна. Предвидени са инициативи за повишаване на информираността на децата, учениците, техните родители, че дори и учители. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване, значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите на здравословното хранене. Много полезни биха били и посещения в зеленчукови и плодови градини или участие на самите учащи се в тяхното отглеждане.

Втората важна цел на програмата “Училищен плод” е подкрепа за развитието на производството на плодове и зеленчуци в ЕС чрез изграждане на бъдещо търсене в общността. Утвърдените от МЗХ зеленчуците за снабдяване на училищата у нас са домати, краставици, пипер, моркови, зеле. А гамата на плодовете е безкрайно богата – ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, ягоди, грозде, дини, пъпеши, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. Специално изискване на европейската програма е плодовете и зеленчуците да са произведени в ЕС. Изключение се допуска само за цитрусовите плодове, чието производство в общността е скромно.